Η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη «Νέα Ελλάδα» παρουσίασε, σήμερα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση. 

«Σήμερα κάνουμε άλμα, αλλάζουμε την πολιτική και πολιτειακή ταυτότητα της Χώρας», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έμεινε πίσω, καθώς ακολούθησε ένα μοντέλο Κρατισμού, που οδήγησε στον δανεισμό και στην κατάρρευση της Χώρας». 

Συνέχισε, λέγοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν πολλά αλλά πρέπει να βγούμε νικητές. Χρειαζόμαστε έναν νέο καταστατικό χάρτη. 

Η Χώρα χρειάζεται μία καινούργια "αρχιτεκτονική". Στις 3 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και επίσημα η διαδικασία, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική». 

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις βασικές του προτάσεις για το Σύνταγμα της «Νέας Ελλάδας»: 

1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.

2. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.

3. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.

4. Ευέλικτη Κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών - Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία.

5. Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών. Και με θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο.

6. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των Υπουργών. 

7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών. 

8. Εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των Κομμάτων.

9. Κατάργηση των Βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

10. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητά τους.

11. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, με αναβαθμισμένες εξουσίες στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.

12. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

13. Δημιουργία ενός Ειδικού και Μόνιμου Δικαστικού Σώματος, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να ελέγχει τη συνταγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο. 

14. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.

15. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.

16. Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.

17. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

18. Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου.

19. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

21. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Τη σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.  

22. Αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα, να προβλεφθούν σαφείς χρονικοί περιορισμοί στη δέσμευση ακινήτων με σκοπό την απαλλοτρίωση.

23. Προσθήκη στο άρθρο 79 της υποχρέωσης αναλυτικού απολογισμού απ? όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο Προϋπολογισμό.

24. Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4), ώστε να γίνει πληρέστερη η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε βάρος, όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της ίδιας της περιουσίας του Δημοσίου.

25. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

26. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

27. Εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, έτσι ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές στο έργο τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. 

28. Θωράκιση και αναβάθμιση της ασφάλειας του πολίτη.

29. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους, ώστε να μην διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων (μικρές διαδηλώσεις). 

30. Τέλος, πρόβλεψη για την προστασία της Εθνικής Ταυτότητας και της Ελληνικής Γλώσσας.


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper