Κρήτη: Μπήκε για να γεννήσει και βγήκε σακατεμένη

Κρήτη: Μπήκε για να γεννήσει και βγήκε σακατεμένη

Ήταν πρωί της 14ης Ιανουαρίου του 2002. Μια 32χρονη Ηρακλειώτισσα νιώθει στη μήτρα της τις συσπάσεις που μαρτυρούν πως πλησιάζει η στιγμή να φέρει στον κόσμο το τρίτο της παιδί. Το σημάδι είναι καλοδεχούμενο, καθώς η γυναίκα διανύει τον ένατο μήνα της κύησης. Όμως, δυστυχώς, τα πράγματα δεν εκτυλίσσονται ομαλά...

Το αποτέλεσμα είναι, αντί να βρεθεί αγκαλιά με το τρίτο της παιδί, να βρεθεί διασωληνωμένη στην εντατική: Με ολική αφαίρεση όλων των εσωτερικών γεννητικών της οργάνων και με κομμένο το σωληνάκι που συνδέει το νεφρό με τον ουρητήρα.

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια προκειμένου να δικαιωθεί. Δέκα χρόνια μαρτυρικά. Με αγώνα καθημερινό για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με αγώνα καθημερινό για την ανακάλυψη αρχικά και την αποκάλυψη στη συνέχεια της αλήθειας.

Με αγώνα καθημερινό απέναντι σε ανθρώπους που εμφανίζονταν πιο δυνατοί από την ίδια. Ο πολύχρονος αυτός αγώνας απέδωσε καρπούς με την υπ' αριθμό 535/2012 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου (Τμήμα Β'). Στην άτυχη γυναίκα, 42 χρονών σήμερα, επιδικάζεται ποσό 70 χιλιάδων ευρώ για το κακό που της έγινε.

Η αποζημίωση αυτή αφορά μόνο το αστικό μέρος της υπόθεσης και μόνο σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο. Εκκρεμεί η εκδίκαση αντίστοιχων αγωγών που έχουν γίνει στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, γιατρούς και νοσηλευτές. Εκκρεμεί η αγωγή απέναντι σε γνωστό Ηρακλειώτη γυναικολόγο, ο οποίος ως πραγματογνώμονας εμφάνισε στο δικαστήριο ιατρική εικόνα διαφορετική από την πραγματική, όπως υποστηρίζεται. Εκκρεμεί, ακόμη, φυσικά και η εκδίκαση του ποινικού μέρους της υπόθεσης...

Το χρονικό

Ας δούμε, όμως, την υπόθεση αναλυτικά, όπως την περιγράφει η ίδια η παθούσα, που όταν άρχισε η περιπέτειά της, είχε ήδη δύο αγοράκια, ηλικίας τότε 12 και 10 ετών. Που σήμερα δηλώνει πως, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων του γιατρού της, έχει κριθεί ανάπηρη από τις επιτροπές του ΙΚΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και ισοβίως ανάπηρη!

Η 42χρονη αναφέρει πως εξαιτίας της βλάβης που προκλήθηκε στον ουρητήρα βρίσκεται ένα στάδιο πριν τη νεφρική ανεπάρκεια.

Πως προσεύχεται για να μην αρχίσει αιμοκάθαρση, κίνδυνος ο οποίος ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Πως εξαιτίας της αφαίρεσης των εσωτερικών γεννητικών της οργάνων, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της οστεοπόρωσης. Πως η πρόωρη και βαριάς μορφής οστεοπόρωση έχει κάνει τα κόκκαλά της να "θρουλάνε" και πως έχει ήδη προσθετικό μέλος, ένα «σιδερένιο αγκώνα», όπως τον αποκαλεί.

Η συγκλονιστική αφήγηση της παθούσας:

«Μου αφαίρεσαν τη μήτρα και με κορόιδευαν πως θα ξαναδώ περίοδο»...

Η διήγηση της παθούσας είναι συγκλονιστική: «Το πρωί της 14ης Ιανουαρίου του 2002 ένιωσα συσπάσεις. Πήγα κατευθείαν στο γραφείο του γιατρού μου εξωτερικά. Έτσι είχαμε κάνει και στις προηγούμενες εγκυμοσύνες μου. Ο γιατρός του Πανεπιστημιακού με παρακολουθούσε ιδιωτικά και με ξεγεννούσε μετά στο νοσοκομείο. Με έδιωξε εκείνο το πρωί, λέγοντάς μου πως μπορεί να είχα συσπάσεις, αλλά δεν είχα ακόμα διαστολή. Το βράδυ φοβήθηκα επειδή οι συσπάσεις συνεχίζονταν και τον πήρα τηλέφωνο. Μου είπε να πάω στο Πανεπιστημιακό, όπου έμεινα όλο το βράδυ με συσπάσεις, αλλά χωρίς διαστολή.

Το πρωί της 15ης Ιανουαρίου, της επόμενης ημέρας δηλαδή, ήρθε ο γιατρός και με είδε. Μου χορήγησε ωκυτοκίνη για να προκληθεί ο τοκετός, μου έσπασε τα υγρά, αλλά εξακολουθούσα να μην έχω διαστολή. Αντί λοιπόν να μου κάνει καισαρική, μου χορήγησε δεύτερη φορά ωκυτοκίνη. Εκεί έγινε και η ρήξη μήτρας. Άρχισε να τρέχει το αίμα ποτάμι ανάμεσα από τα πόδια μου. Θυμάμαι να ακούω μια μαία να φωνάζει "τρέξτε" και το γιατρό μου να προστάζει: "Γρήγορα στο χειρουργείο". Ενώ έχανα τις αισθήσεις μου, ένιωσα να με σφάζουνε. Μου έσκιζαν την κοιλιά για να προλάβουν να σώσουν το παιδί. Το παιδάκι μου, ευτυχώς, σώθηκε. Αν και, απ' ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, του κόπηκε δύο φορές η αναπνοή. Βοηθήθηκε με φαρμακευτική αγωγή και επανήλθε, ωστόσο το έστειλαν στη Μονάδα Πρόωρων για παρακολούθηση.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά σε μένα και στο παιδί μου, ο άνδρας μου είχε κρατηθεί στο σκοτάδι. Δε γνώριζε καν ότι είχα μπει στο χειρουργείο, πόσω μάλλον ότι υπήρχαν επιπλοκές και ότι κινδύνευε η ζωή μου. Έπρεπε να πάει 5:30 το απόγευμα για να βγει κάποιος έξω και να του πει ότι χρειάζονται αίμα, και μάλιστα πολύ αίμα. Εκείνος κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά ξεκίνησε να κάνει αυτό που του είπαν. Να ειδοποιεί, δηλαδή, φίλους και γνωστούς για να συγκεντρώσει αίμα».

«Στο σκοτάδι οι δικοί μου»

«Μια γειτόνισσα, που με είχε χάσει»,συνέχισε η 42χρονη, «σκέφτηκε να τηλεφωνήσει στο νοσοκομείο για να μάθει νέα μου. Της είπαν ότι είναι πολύ δύσκολη περίπτωση και ότι ελπίζουν να τα καταφέρω. Η γυναίκα τρελάθηκε. Έσπευσε στο νοσοκομείο και τους είδε όλους από την οικογένειά μου να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

"Η άλλη πεθαίνει μέσα, αλλά εσείς δεν ξέρετε τίποτα". Είχε πάει βράδυ πια, με είχαν διασωληνώσει και με είχαν βάλει στην εντατική, όταν βγήκε ο γιατρός και είπε ότι υπήρχε αιμορραγία και ότι με είχαν βάλει στην εντατική, όπου μου χορήγησαν 22 φιάλες αίμα.

Παρέλειψε να πει ότι μου είχαν κάνει ολική αφαίρεση, ότι δεν είχα πια ούτε σάλπιγγες, ούτε ωοθήκες, ούτε μήτρα. Παρέλειψε να πει ότι, ενώ με πάλευαν στο χειρουργείο, μου είχαν κόψει το σωληνάκι που συνδέει το νεφρό με τον ουρητήρα. Πως μου είχαν βάλει στο σωληνάκι αυτό ένα πιγκ τέιλ, κάτι δηλαδή σαν σφιγκτήρα για την πρόληψη ακράτειας ούρων».

«Ξέχασαν μέσα μου γάζες»

«Όπως παρέλειψε να πει γι' αυτά, έτσι παρέλειψε και κάτι άλλο. Παρέλειψε να πει ότι, ενώ βρισκόμουν σε καταστολή στην εντατική, με οδήγησαν ξανά στο χειρουργείο. Ξέρετε γιατί; Είχαν ξεχάσει μέσα μου γάζες και πάθαινα σηψαιμικό σοκ. Για το δεύτερο χειρουργείο μάθαμε μετά από χρόνια, όταν ο ιατροδικαστής δρ Ορφέας Κ. Περίδης ανέλαβε την υπόθεσή μας και με εισαγγελικές εντολές καταφέραμε να πάρουμε το φάκελό μου από το νοσοκομείο.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι πέρασα. Επικαλούνταν προσωπικά δεδομένα. Και τους λέει ο εισαγγελέας: "Ποιανού τα προσωπικά δεδομένα επικαλείστε, βρε παιδιά; Τα δικά της;". Πόλεμο μου έκαναν για να μην πάρω στα χέρια τα χαρτιά μου».

«Παραποιημένη καρτέλα»

«Και όταν τελικά τα πήρα, τι έμαθα μεταξύ άλλων; Ότι είχαν παραποιήσει τα δεδομένα μου. Ενώ εμένα ο γιατρός με παρακολουθούσε εξωτερικά, βρέθηκε μια καρτέλα, σύμφωνα με την οποία με εξέταζε μια φορά το μήνα στο νοσοκομείο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Στην καρτέλα αυτή αναγραφόταν λάθος το επάγγελμά μου και λάθος το όνομα του συζύγου μου.

Φαίνεται εύκολα, δηλαδή, ότι αυτή δεν ήταν η δική μου καρτέλα, αλλά παραποιημένη η καρτέλα κάποιας άλλης ασθενούς. Εγώ, βέβαια, για να είμαι κατοχυρωμένη, πήγα στην εφορία, απ' όπου πήρα σε φωτοτυπία τις αποδείξεις που μου έκοβε στο ιδιωτικό ιατρείο ο γιατρός μου.

Τέλος πάντων, εγώ ήμουνα σε καταστολή για 3-4 μέρες. Οι δικοί μου άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν καμία ενημέρωση.

Με βγάλανε από την εντατική, με πήγαν σε δωμάτιο, με έπαιρναν με το κρεβάτι σε υπέρηχους, αξονικές και τέτοια. Κανείς δεν ενημέρωσε ούτε εμένα για τίποτα από τα όσα είχαν συμβεί στο σώμα μου. Μου δίνουν εξιτήριο και πάω σπίτι μου, αλλά εγώ ήμουν σε άθλια κατάσταση».

«Ακράτεια ούρων»

«Δεν μπορούσα να φτιάξω το μωρό και είχα μόνιμα τη μητέρα μου στο σπίτι για να με βοηθάει. Είχα πόνους στο νεφρό και ακράτεια ούρων συνέχεια. Δεν προλάβαινα να αλλάζω πιτζάμες. Στις 9 Απριλίου ξαναπήγα στο Πανεπιστημιακό με πόνο φρικτό στο νεφρό. Μου έβαζαν μορφίνη 24ωρες το 24ωρο και πάλι δεν άντεχα. Τους παρακαλούσα να σταματήσουν να με παλεύουν και να με αφήσουν να πεθάνω, γιατί πραγματικά δεν άντεχα άλλο τέτοιους φρικτούς πόνους.

Στις 12 Απριλίου με ξαναέβαλαν χειρουργείο. Κάτι θυμάμαι για ουρομητρικό συρίγγιο, για το ότι είχε φράξει ο ουρητήρας. Τέλος πάντων, με ξαναχειρούργησαν εκεί, όμως το πρόβλημά μου δεν έχει λυθεί. Είμαι 42 χρονών γυναίκα και ακόμα και σήμερα έχω κάποιες φορές ακράτεια. Αναγκάζομαι να παίρνω τα χάπια του προστάτη που παίρνουν οι παππούδες. Υποφέρω συχνά από πυελονεφρίτιδες. Παίρνω συνέχεια αντιβιώσεις και βρίσκομαι ένα στάδιο πριν τη νεφρική ανεπάρκεια. Και μακάρι να μείνω εκεί, δηλαδή.

Προσεύχομαι να πάω με το χάπι όσο γίνεται μακρύτερα, ώστε να μη χρειαστεί αιμοκάθαρση.

Αυτό που δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ είναι η κοροϊδία που μου κάνανε. Πήγα στο γιατρό μου υποβασταζόμενη όταν σαράντισα. Με το δώρο μου φυσικά, και τον ρώτησα:

"Γιατρέ, τι μου συμβαίνει; Δε νιώθω καλά. Πες τι έχει γίνει και πώς να το αντιμετωπίσω. Δεν έχω τη δύναμη να μεγαλώσω τα παιδιά μου". Και όμως ακόμη και εκείνη τη στιγμή με κοίταξε στα μάτια και μου είπε ότι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, ότι είμαι μια φυσιολογική γυναίκα σαν όλες τις άλλες, απλά θα είναι καλύτερα όταν ξαναμείνω έγκυος να πάω για να το βγάλουμε, επειδή ο οργανισμός μου έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και θα ήταν καλύτερα έτσι. Ψέμα και κοροϊδία».

«Αλλάζει ο κύκλος»

«Και τότε, και δύο χρόνια μετά. Ένα διάστημα χωρίς οιστρογόνα για ορμονική αποκατάσταση, χωρίς ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, χωρίς τίποτα. Πάω και τον βρίσκω και του λέω ότι πέρασαν δύο χρόνια κι εγώ δεν έχω δει περίοδο. Εκείνος, εκεί, συνέχισε να με κοροϊδεύει: "Περιμένεις περίοδο από τώρα;", μου είπε. "Εδώ παίρνεις μια αντιβίωση και αλλάζει ο κύκλος, εσύ που πήρες τέτοια θεραπεία, λογικό είναι να καθυστερείς".

Δε θυμάμαι πόσα εκατομμύρια μου ανέφερε ότι έκαναν τα φάρμακα που μου είχε χορηγήσει μέσα στο Πανεπιστημιακό, για να μου δείξει πόσο πολύ με πρόσεξε...

Εγώ έφυγα χωρίς να πω τίποτα, όμως πήγα σε άλλο γυναικολόγο. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχα ήδη βαριά οστεοπόρωση και ότι βρίσκομαι σε πλήρη εμμηνόπαυση. Τώρα είμαι στο τελευταίο στάδιο οστεοπόρωσης. Τα κόκκαλά μου θρουλάνε. Έχω βάλει "σιδερένιο αγκώνα", μου έχουν αναγνωρίσει αναπηρία 67% και ισόβια αναπηρία».

«Μου έκρυβαν το φάκελό μου»

«Από τότε τρέχω από γιατρό σε γιατρό. Πήγαινα στο νοσοκομείο να ζητήσω το ιστορικό μου για να μπορέσω να πάρω μια σύνταξη, όμως με έβριζαν και με αποθάρρυναν. Πήγα στον εισαγγελέα, μου έδωσε έγγραφο, με το οποίο έπρεπε να μου παραδώσουν τα χαρτιά εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, αλλά πάλι δεν το έκαναν. Ξαναπήγα στον εισαγγελέα και χάρη σ' αυτόν κατάφερα να πάρω τα χαρτιά μου και να μπορώ να κινηθώ. Μια φασαρία, μια ταλαιπωρία, που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Εγώ ξέρω τι πέρασα.

Και να μου δίνουν έγγραφα με ψευδή στοιχεία, ότι λείπει μόνο μέρος των οργάνων μου, ενώ μου είχαν κάνει αφαίρεση ολική. Εγώ, όμως, όλα τα επικύρωνα, ώστε τώρα να μην μπορούν να πουν ότι δεν είναι έτσι.

Έχω υποφέρει πολύ και πολλά. Κι εγώ κι η οικογένειά μου. Τουλάχιστον, 10 χρόνια μετά κατάφερα να βρω το δίκιο μου.

Αυτό δε θα είχε συμβεί ποτέ αν δεν είχε βρεθεί στο δρόμο μου ο ιατροδικαστής δρ Ορφέας Κ. Περίδης. Αυτός με βοήθησε να κινηθώ, ώστε να μπορώ σήμερα να τους δικάσω, αλλιώς άστε τα...».

Γνωστός γυναικολόγος καταγγέλλεται για απόπειρα εξαπάτησης δικαστηρίου

Ο ιατροδικαστής δρ Ορφέας Κ. Περίδης, τεχνικός σύμβουλος της άτυχης γυναίκας, επισημαίνει πως αυτή την ώρα εκκρεμούν: α) Η επαναφορά του ποινικού μέρους της υπόθεσης που είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς οι γιατροί δεν είχαν δώσει στην παθούσα το φάκελό της για να στοιχειοθετηθούν τα όσα υποστήριζε, β) η εκδίκαση τον Οκτώβριο του 2013 αγωγής όχι κατά του νοσοκομείου πια, αλλά κατά συγκεκριμένων 7 γιατρών και 4 νοσηλευτών, από τους οποίους η παθούσα διεκδικεί αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ, γ) αλλά και η εκδίκαση χωριστής αγωγής κατά γνωστού γυναικολόγου του Ηρακλείου.

Ο συγκεκριμένος γυναικολόγος, όπως είπε ο δρ Περίδης, ορίστηκε ως πραγματογνώμονας στο δικαστήριο, αλλά προσπάθησε να το εξαπατήσει, αφού:

Α) Βεβαίωσε ψευδώς ότι κατά την εξέταση της ενάγουσας διαπίστωσε ότι υπάρχει τράχηλος της μήτρας, ενώ δεν υπήρχε.

Β) Βεβαίωσε ψευδώς ότι, όταν μία επίτοκος και μάλιστα τριτότοκος έχει αρχόμενη διαστολή της μήτρας και συσπάσεις, ο ενδεδειγμένος ιατρικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η αναμονή για την εξέλιξη του τοκετού από μόνου του, χωρίς, δηλαδή, καμία παρέμβαση.

Γ) Βεβαίωσε ψευδώς ότι, μετά τη χορήγηση οξυτοκίνης σε φυσιολογικό ορό, ο χρόνος αναμονής για την εξέλιξη του τοκετού είναι έως και 8 ώρες (και για τρίτοκο επίτοκο), μετά και την πάροδο του οποίου οδηγείται η επίτοκος σε καισαρική τομή.

Δ) Βεβαίωσε ψευδώς ότι τα επικαλούμενα προβλήματα υγείας της είναι τα συνήθη προβλήματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, τα οποία αντιμετωπίζονται με σχετική θεραπεία υποκατάστασης.

Ε) Βεβαίωσε ψευδώς ότι η κάκωση του ουρητήρα, που είναι σε απόσταση 1-2 εκατοστών από το αριστερό πλάγιο της μήτρας, δεν μπορούσε να αποφευχθεί, ωστόσο η επιπλοκή είναι στο 4%.

Στ) Βεβαίωσε ψευδώς ότι η κατάσταση της υγείας της από γυναικολογικής άποψης είναι καλή και η επίκληση συμπτωμάτων (όπως π.χ. οστεοπόρωση) οφείλονται στην πρόωρη εμμηνόπαυση και είναι αντιμετωπίσιμα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο πραγματογνώμονας, δεν είχαν λάβει χώρα ιατρικές πράξεις και παραλείψεις εκ μέρους των θεραπόντων ιατρών της, τελούσες σε πρόσφορο αιτιώδη σύνδεσμο με τις βλάβες της υγείας της.

Ο δρ Περίδης για την υπόθεση της 42χρονης γυναίκας έχει κάνει καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Γιατρών, εκπρόσωποι του οποίου αναμένεται να αφιχθούν προσεχώς στο Πανεπιστημιακό...

Πηγή: neakriti.gr


Προέλευση:

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper