Σοκολάτα. Crash test : λευκή vs μαύρη... Ο Τάσος Παπαλαζάρου γράφει!!

Σοκολάτα.  Crash test : λευκή vs  μαύρη... Ο Τάσος Παπαλαζάρου γράφει!!

 

Η σοκολάτα εμφανίζεται για πρώτη φορά περίπου  3000 χρόνια πριν, όταν οι πολιτισμοί  των Αζτέκων και των Μάγια ανακάλυψαν το κακαόδεντρο και ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται με ποικίλους τρόπους τους καρπούς του. Στην Ευρώπη,  αγνοούσαν την ύπαρξη των συγκεκριμένων καρπών μέχρι το 1502, όταν τους έφερε μαζί του από την Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Υπάρχουν τουλάχιστον 380 διασταυρωμένες μέχρι σήμερα χημικές ουσίες στη σοκολάτα που έχουν άμεση επίδραση στο νευρικό μας σύστημα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει  ουσίες που παρουσιάζουν παρόμοια δράση με αυτή των καναβοειδών και πιο συγκεκριμένα, της τετραυδροκαναβινόλης (THC). Παρατηρείται πως είναι άμεση η επίδραση της TCH σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, με την έκκριση ντοπαμίνης και τη δημιουργία μιας ευχάριστης διάθεσης και ψυχολογικής κατάστασης. Η σοκολάτα βεβαίως, δεν έχει THC, διαθέτει όμως στοιχεία με παρόμοια  χημική δράση με αυτή της THC, που επηρεάζουν τα ίδια μέρη του εγκεφάλου προκαλώντας όμοιες, αλλά  μικρότερης δυναμικότητας επιπτώσεις. Όπως φαίνεται, με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται   σε πολύ μεγάλο βαθμό το αίσθημα ευφορίας που διακατέχει κάποιον που έχει καταναλώσει σοκολάτα.

Θερμίδες    ( kcal)

Ασβέστιο

(mg)

Μαγνήσιο (mg)

Θεοβρωμίνη (mg)

Καφείνη (mg)

Σίδηρος (mg)

Βιοτίνη (mg)

Οξαλικά οξέα (mg)

Μαύρη σοκολάτα

544

176

107

426

66

3.2

6

88

Λευκή σοκολάτα

588

31

56

169

26

1.3

3

56

Συγκριτικός πίνακας στα 100 γρ. σοκολάτας

Προτιμάται  η σοκολάτα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος και αν ναι, ποια θα πρέπει να επιλέξουμε; Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε εμείς οι διαιτολόγοι, καθώς η αυτή η γλυκιά συνήθεια δύσκολα απομακρύνεται από το διαιτολόγιό μας. Θα υπενθυμίσω, σε αυτό το σημείο, ότι  η βασικότερη αρχή σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι ότι καμιά τροφή δεν απαγορεύεται να καταναλωθεί και πολύ  περισσότερο, όταν αποτελεί μια βασική συνήθεια. Σε ένα διαιτολόγιο πρέπει να καταναλώνονται όλα με μέτρο και αυτό πρέπει να ισχύει, κυρίως, όταν μιλάμε για τροφές με αρκετές θερμίδες, όπως η σοκολάτα. Παρατηρώντας τον πίνακα, σε περίπτωση που τεθεί το ερώτημα ποια από τις δύο να επιλέξουμε (λευκή ή μαύρη), η απάντηση αρχικά θα είναι η μαύρη. Αν έχουμε οποιονδήποτε αμφιβολία  για το ποια από τις δύο να καταναλώσουμε, μια προσεκτικότερη παρατήρηση της θρεπτικής αξίας θα μας διευκολύνει.

Ειδικότερα, η μαύρη σοκολάτα παρουσιάζει εξαπλάσια περίπου περιεκτικότητα σε ασβέστιο, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό  στην ανάπτυξη και την καλή υγεία των δοντιών  και των οστών. Παρόλο που η μαύρη παρουσιάζει και μια μεγαλύτερη συγκέντρωση   οξαλικών οξέων, που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ωστόσο η διαφορά είναι αμελητέα και δεν αλλάζει την σπουδαιότητα της θρεπτικής αξίας της μαύρης έναντι της λευκής σοκολάτας, σχετικά με το ασβέστιο.

Σε περίπτωση που νιώσετε την ανάγκη να καταναλώσετε σοκολάτα την ώρα που διαβάζετε, τότε καλό θα είναι να επιλέξετε πάλι τη μαύρη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το μαγνήσιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης,  συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου και βοηθώντας κατά τη διαδικασία της απομνημόνευσης. Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι η διατήρηση των επιπέδων μαγνησίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό βοηθά στην πλαστικότητα (δυνατότητα αλλαγής) των συνάψεων, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διατήρηση της δυνατότητας απομνημόνευσης  και μάθησης.

 Επίσης, η μαύρη σοκολάτα υπερέχει έναντι  της λευκής και όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη ανήκει στην κατηγορία των μεθυλξανθινών (κυριότερος αντιπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η θεοφυλίνη στο τσάι). Παρουσιάζει διουρητική δράση και συμβάλλει στη χαλάρωση των λείων μυϊκών κυττάρων. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι εμφανίζει ελαφρά διεγερτική δράση, όπως και η καφεΐνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ο σίδηρος παρουσιάζει περίπου  2.5  φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση στη μαύρη από τη λευκή, ενώ και μια ακόμα βιταμίνη, του  συμπλέγματος Β, η βιοτίνη, που είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, υπάρχει σε διπλάσια ποσότητα  στη μαύρη από τη λευκή.

 Συμπερασματικά, δεν αποτελούν μόνο τα στοιχεία που φαίνονται στον πίνακα απόδειξη της υπεροχής της μαύρης έναντι της λευκής. Υπάρχει, ακόμα,  ένας μεγάλος αριθμός  αντιοξειδωτικών συστατικών, κυρίως φλαβονοειδών, που χαρακτηρίζουν τη σοκολάτα ως σημαντική τροφή για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Τα φλαβονοειδή αποτρέπουν την οξείδωση της χοληστερόλης και τη μετατροπή της σε ένα επικίνδυνο στοιχείο που συσσωρεύεται (μαγνητίζεται) από την ενδοθηλιακή βλάβη,  συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας. Μάλιστα, η ευεργετική αυτή δράση της σοκολάτας  λόγω των αντιοξειδωτικών, φαίνεται να μετριάζεται για τη λευκή, γιατί οι πρωτεΐνες του γάλακτος ενώνονται με τα αντιοξειδωτικά  συστατικά της, ελαττώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απορρόφησή τους.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper