Η τελευταία συνταγή του 2012 απο την Μαρία Λόη: Σερραϊκή καρυδόπιτα

Η τελευταία συνταγή του 2012 απο την Μαρία Λόη: Σερραϊκή καρυδόπιτα

 

Τι έχουμε:

2 φλιτζ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη

2 φλιτζ.φρυγανιά, τριμμένη

1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη

3/4 φλιτζ. μαργαρίνη

1/2 φλιτζ. σταφίδες, ξανθές

6 αβγά

1 μήλο, τριμμένο

4 κουταλιές μέλι

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι κανέλα

στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι

Για το σιρόπι:

1 1/2 κιλό ζάχαρη

1 λίτρο νερό

2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού

1 ξυλαράκι κανέλας

Για το γαρνίρισμα:

καρύδια,  ψιλοκομμένα

καρύδια πεταλούδες

αλεύρι, για το αλεύρωμα

μαργαρίνη, για το άλειμμα του ταψιού

 

Βάζουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το μήλο, τη φρυγανιά, τις σταφίδες το αλάτι και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε σε δύο μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Ανακατεύουμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου αφρατέψουν.

Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με την καρυδόψιχα, εναλλάξ με τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, ώστε να ενωθούν.

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, το αλευρώνουμε και το τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για περίπου 40-50 λεπτά.

Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε, μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και κρατάμε σε μικρή κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι από αυτό.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, την περιχύνουμε με το σιρόπι  και αφήνουμε να απορροφήθει.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει, το μέλι και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το μέλι.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αλείφουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας με αυτό.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με χοντροκομμένα καρύδια και γαρνίροντας με καρύδια πεταλούδες.


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper