Μαρία Εκμεκτσίογλου : " Η στροφή προς τη μαγειρική μέσω και των ριάλιτι σίγουρα αποτελεί μόδα " !

Μαρία Εκμεκτσίογλου :  Η στροφή προς τη μαγειρική μέσω και των ριάλιτι σίγουρα αποτελεί μόδα  !

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τη μαγειρική;

Πρώτα απ’όλα λόγω καταγωγής. Η μαγειρική είναι στο Dna μας. Μεγάλωσα σ’ένα σπίτι που μαγείρευαν οι γυναίκες στην Πόλη. Η καθεμιά έβαζε στο καθημερινό φαγητό όλη της την τέχνη, μέσα σε μια τεράστια κουζίνα. Με όλα αυτά τα αρώματα, των μπαχαρικών, των φαγητών, έμαθα αυτό που λέμε ”ποιοτικό φαγητό. Ήταν σαν να ήμουν ταγμένη σε αυτό.
Το πρέπει να μαγειρεύω, έγινε λατρεύω να μεγειρεύω και μετά επαγγελματικά. Ερευνώ και μαγειρεύω στην πορεία. Διδάσκω αυτά που έμαθα στην μαγειρική. Και έγινα αναγνωρίσιμη μέσα από τη μαγειρική μου, σε Ελλάδα και Τουρκία.

 

Αγαπημένο φαγητό σας από παιδί μέχρι και σήμερα;

Το πρώτο φαγητό που έμαθα ήταν τα ντολμαδάκια, το χιουνκιάρ (κρέας με καπνιστή μελιτζάνα) μπακλαβάδες και καταϊφια και φυσικά λόγω Βοσπόρου, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Δε μπορώ όμως να ξεχωρίσω κάποιο. Υπάρχει τεράστια ποικιλία.

Τι αυτό που ζητάει να μάθει περισσότερο ο κόσμος ;

 

Ο κόσμος από εμένα θέλει να μαθαίνει πως να ταιριάζει τα μπαχαρικά στην μαγειρική. Υπάρχουν πολλά μπαχαρικά αλλά δεν ξέρει πολύς κόσμος τη χρήση τους.

Εσείς πώς τα συνδυάζετε;

Είναι έμφυτο να τα συνδυάζω. Λόγω της κλίσης μου στη μαγειρική και στην χρήση κι αγάπη μου στα μπαχαρικά. Το πάθος προς το επάγγελμα μου. Η αγάπη. Η δημιουργικότητα. Η μαγειρική είναι τέχνη. Συνδυασμός πολλών πραγμάτων!

Γυναίκα, επιχειρηματίας, μαμά, σεφ. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Και τι αυτό που σας κρατάει ζωντανή;

Δεν υπάρχει χρόνος για εμένα. Με αγχώνει πολλές φορές αυτό. Αυτό με κρατάει ζωντανή και δημιουργική είναι οι γιοι μου και η γη μου. Γιατί η γη μου δίνει συνεχώς προϊόντα προς έμπνευση. Και τα παιδιά μου είναι η έμπνευση μου να δημιουργώ. Είναι οι πιο αυστηροί μου κριτές.

 

Η ζωή στην Πόλη, η ζωή στην Αθήνα. Ομοιότητες και διαφορές.

Η Πόλη διατηρεί τις παραδόσεις, όσο μοντέρνος κι αν είναι ο κόσμος της . Το φαγητό εκεί, είναι ιεροτελεστία. Μία μοντέρνα Τουρκάλα μαγειρεύει πολύ και σήμερα. Στην Αθήνα, οι παραδόσεις τείνουν να ξεχαστούν, η ιεροτελεστία του φαγητού χάνεται και έχει επέλθει το delivery. Η Ελληνίδα νοικοκυρά δεν μπορεί να ασχολείται πολύ με τη μαγειρική. Η παράδοση του φαγητού οφείλει να υπάρχει, γιατί το τραπέζι είναι ιερό και με αυτό τον τρόπο συσπειρώνεται και ο θεσμός της οικογένειας.

Θα πηγαίνατε ποτέ σε κριτική επιτροπή για μαγειρική;

Δεν είναι στο στοιχείο μου να κρίνω. Ίσως είμαι παραπάνω συναισθηματική απ’όσο πρέπει. Αν ήμουν κριτής θα ήμουν η καλή. Δεν θα μπορούσα να ‘μαι κακός κριτής. Η στροφή προς τη μαγειρική μέσω και των ριάλιτι σίγουρα αποτελεί μόδα. Μέσα από αυτη τη μόδα όμως, βγαίνουν και τεχνικές διδασκαλίες. Πολύς κόσμος γνωρίζει μυστικά που αλλού δε θα τα μάθαινε.

Απόσπασμα απο την συνέντευξη που έδωσε στο koitamagazine.gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper