Κέρδισε χρόνο ο Τσίπρας, άνοιξε ο δρόμος για την ρευστότητα - Πολιτική συμφωνία: Δεν υπάρχει Grexit - Η κοινή ανακοίνωση μετά την επταμερή.

Κέρδισε χρόνο ο Τσίπρας, άνοιξε ο δρόμος για την ρευστότητα - Πολιτική συμφωνία: Δεν υπάρχει Grexit - Η κοινή ανακοίνωση μετά την επταμερή.

μετά από τις τετράωρες δραματικές διαβουλεύσεις της οκταμερούς τελικά σύσκεψης,στις Βρυξέλλες, που διήρκησε έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ενώ η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρω της συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός  πήρε εν μέρει τουλαχιστον την πολιτική συμφωνια που ζητούσε απο τους κορυφαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ευρωζώνης. με το  ισχυρότατο μήνυμα, οτι δεν τίθεται και δεν υπαρχει κανένα θεμα grexit και εναπόκειται πλέον στο ποσο γρηγορα θα καταφέρει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να εξασφαλίσει και την αναγκαία ρευστοτητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης κέρδισε την αποδέσμευση από την υποχρέωση  να υποστεί την λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, οπως προέβλεπε το δεύτερο μνημονιο και άρα: δεν θα λάβει μέτρα λιτότητας και περικοπών, δεν θα υλοποιήσει το email  Χαρδούβελη και δεν θα δεχθεί έλεγχο αλά τρόικα, απο τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, που θα έρχονται στην Αθηνα μονο για συλλογή στοιχείων. 

Επιπλέον θα εχει την αποκλειστική ευθυνη της επιλογής των πολιτικών της και δεν θα τίθεται υπό την κρίση και την εποπτεία των κλιμακίων. Η κυβερνηση θα αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες με πλήρη ευθυνη και θα αξιολογείται επι του αποτελέσματος.

Κέρδισε ακόμη την ευελιξία στη χρημτοδότηση. Οι ηγέτες συμφώνησαν να ανοίξουν η στρόφιγγες της ΕΚΤ σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Αποκόμισε επιπλέον  μια βαθιά ανάσα και μια ψυχολογική ένεση, καθώς μπορεί τωρα να ελπίζει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αναλαμβάνει ωστόσο να παρουσιάσει, αλλα και να εφαρμόσει το συντομότερο σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα τους εταίρους και να εμφανίσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η αξιολόγηση της προσπάθειας θα γινεται στις Βρυξελλες σε πολιτικο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσιπρας παρουσιασε συγκεκριμένες προτασεις και δεσμεύτηκε επι αυτών.

Η κυβερνηση εχει περιορισμένο χρόνο για να σημειώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η ελληνικη οικονομία αντέχει μέχρι τα μεσα Απριλίου. 

 


Προέλευση: usay.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper